Ohjelmisto

Teo Ala-Ruona: Lacuna

Lacuna is an autofictional solo work by performance artist Teo Ala-Ruona.

Lacuna means an opening or a gap. It can be a missing or omitted part. For Ala-Ruona, its meaning is twofold. It’s both a ghost – a parasitic memory of his body before transition, on the other hand it’s a blissful void free of trauma.

Ala-Ruona moves in and out of his body as if trying to fill and empty it at the same time. Emerging images from the past are being conjured on stage through movement, words, and screams. Ala-Ruona opens a portal to the interiors of his body: carnal visions, through the skin, entering the orifices and into an abyss.

The world premiere took place in Contemporary Art Space Kutomo in Turku Finland, in December. According to the critic Kaisa Kurikka in Turun Sanomat (newspaper), the audience was captivated by the performer: “In his solo, he appears as an irresistibly appealing performer, whose intensity lasts throughout the performance and its changing stages. He has the ability to create communality in the event, even if the performance is the most private.”

Performance language English / Esitys on englanninkielinen

Running time/Kesto: 60 min, no interval/ ei väliaikaa

Content notes: talk about eating disorder, vomiting, sex, death, includes nudity

Show includes screaming and loud voices. There will be earplugs available for audience members.

*

Lacuna on esitystaiteilija Teo Ala-Ruonan autofiktiivinen sooloteos.

Lacuna tarkoittaa aukkoa tai kuilua. Se voi olla puuttuva tai pois jätetty osuus. Ala-Ruonalle sillä on kaksi merkitystä. Se on kummitus – parasiittinen muisto hänen ruumistaan ennen transitiota, toisaalta se on traumasta vapaa autuas tyhjiö.

Esityksessä Ala-Ruona liikkuu sisään ja ulos ruumiistaan kuin yrittäen täyttää ja tyhjentää sitä samaan aikaan. Hän taikoo menneisyydestä esiin näkyjä liikkeen, puheen ja huudon kautta. Ala-Ruona aukaisee väylän ruumiinsa sisäisyyksiin: lihaisiin näkyihin, ihon läpi, aukoista sisään ja syvyyteen.

Lacunan kantaesitys oli Nykytaidetila Kutomossa Turussa joulukuussa 2021. Turun sanomien kriitikon Kaisa Kurikan mukaan Teo Ala-Ruona imaisee yleisön mukaansa: “Soolossaan hän näyttäytyy vastaansanomattoman vetoavana esiintyjänä, jonka intensiivisyys kestää mahtavasti koko esityksen ja sen sisältämien muuntuvien vaiheiden läpi. Hänellä on kyky luoda tapahtumaan yhteisöllisyyttä, vaikka esitys on mitä yksityisintä.”

Sisältöhuomiot: puhetta syömishäiriöstä, oksentamisesta, seksistä, kuolemasta, sisältää alastomuutta.

Esityksessä on huutamista ja kovia ääniä. Yleisölle on tarjolla korvatulppia.

Turvallisesti teatteriin

Edellytämme katsojilta kasvomaskin käyttöä Teatteri Takomossa. Mikäli unohdit maskin, on niitä lipputiskillämme tarjolla. Pidäthän etäisyyttä muihin katsojiin ja muista turvavälit.

Olemme tehostaneet pintojen siivousta. Käsien desinfiointiainetta on saatavilla ulko-ovella sekä salin sisäänkäynnin läheisyydessä. Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaasi. Tulethan esitykseen vain terveenä.

Sisääntulo teatteriin on esteetön, teatterin ulkopuolella on yksi rappu, jossa luiska. Aulassa on esteetön wc. Pyörätuolilla liikkuvia pyydämme olemaan yhteydessä teatteriin etukäteen: , sillä katsomosta otetaan 1-2 tuolia pois pyörätuolille.

 

 

Näyttämöllä / On Stage: Teo Ala-Ruona
Teksti / Text: Teo Ala-Ruona ja Tuukka Haapakorpi
Äänisuunnittelu ja sävellys / Sound design, music composition: Tuukka Haapakorpi
Dramaturgia / Dramaturgy: Ami Karvonen
Valo- ja tilasuunnittelu / Lighting and spatial design: Sofia Palillo
Kuvat / Photos: Venla Helenius

Kantaesitys / World Premiere: 3.12.2021 XS-festival / Contemporary Art Space Kutomo, Turku
Tuotanto: Teo Ala-Ruona, Mad House Helsinki, Ehkä-tuotanto

Taiteen edistämiskeskus on tukenut teoksen valmistumista ja tuotantoa.

 

Esitykset

Teo Ala-Ruona: Lacuna
28/14 €
Teo Ala-Ruona: Lacuna
28/14 €
Teo Ala-Ruona: Lacuna
28/14 €

Tilaa Takomon uutiskirje

Teatteri Takomo lähettää satunnaisesti uutiskirjeitä. Emme spammaa.

Tietosuojaseloste